5G Teknolojisi Neyi Vaat Ediyor?
5G sadece iletişimin gelişiminde değil, bir bütün olarak işletmelerin ve toplumun evriminde de rol oynayacak. İletişimin gelecekteki evrimi dünyayı daha hızlı ve daha akıllı bir gelecek haline getirecek.
5G, 4G'nin mevcut yetenekleri üzerinde büyük gelişmelerle birlikte, daha IoT dostu bir ekosistem vaat ediyor.
Dünya bilgi çağında hızla ilerlerken, yapay zekadaki yeni gelişmeler, veri işleme ve kablosuz iletişim, kablosuz veri alışverişinin daha hızlı değişmesine neden oldu. 2 Gbps'ye kadar konforlu indirme hızlarına ulaşan 4G hızları ile bir sonraki 5G'nin 2.4Gbps'den (mevcut LTE Cat 20) mobil performansı neredeyse 20Gbps'ye çıkarmasını ve yeni kablolu fiber optik ağların performansını ve yeteneklerini artırması bekleniyor.
Daha iyi yaratıcı çözümler için dronlar, robotlar ve yapay zeka 5G nedeniyle artık gerçeklikten çok uzakta olmayacak. 5G gerçekten yeni bir dünya yaratıyor ve birçok farklı kullanım alanı var.
5G hizmetlerini kullanacak olan şirketler, insanların yaşamlarını eskisinden çok daha fazla etkileyecek.
5G, Hızı Getiriyor!
5G, 4G LTE'nin yerini alacak yeni nesil hücresel teknoloji için kullanılan addır. 5. nesil kablosuz iletişim teknolojisi olarak tanımlanıyor.
5G, masaya üç yeni özellik getiriyor: daha yüksek hız (daha fazla veri taşımak için), daha düşük gecikme süresi (daha hızlı yanıt verme) ve bir seferde daha fazla cihaz bağlama yeteneği (sensörler ve akıllı cihazlar için).
5G'nin gerçek avantajları, 4G teknolojilerinin elde edebileceği seviyelerin ötesinde, büyük kapasite ve düşük gecikmeyle gelecek: Amaç, 4G'den çok daha düşük gecikmeyle mevcut çok daha yüksek hızlara ve sektör başına çok daha yüksek kapasiteye sahip olmak.
Halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede 28 Megabit hız sunuyor. Bu hız 4G‘de 100 Megabit seviyesine ulaşmasına karşın, 4G‘nin hızı 5G‘nin yanına bile yaklaşamıyor. Zira 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hızlara ulaşılıyor. Örneğin; 100 GB’lık bir 4K filmi, 4 dakikadan daha az bir sürede indirebileceksiniz.
5G‘nin dağıtımı, Wifi sinyalleri üzerinden yapılıyor. Bu şekilde 5G ile her yerden iletişimin sağlanması hedefleniyor. Ayrıca 5G, daha az güç tüketimi özelliğiyle de diğer teknolojilerin çok önünde konumlanıyor.
5G tarafında bir diğer iyileştirme, sorunsuz bağlantı olacak. 5G ile 500km/saate kadar 1 ms kullanıcı desteği sunulurken, kilometre başına 1 milyon cihaz desteklenecek.
5G’nin altı temel alanda önemli bir rol oynaması bekleniyor:
Taşımacılık ve Lojistik,
Endüstriyel ve üretim işlemleri,
Sağlık hizmeti,
Kamu güvenliği,
Perakende,
Tarım…
5G, IoT (Nesnelerin İnterneti) Platformunu Genişletmeye Nasıl Yardımcı Oluyor?
Nesnelerin İnterneti (IoT), internet'e ve birbirine kolayca bağlanan ve büyük miktarda bilgi / veri toplama ve paylaşma yeteneğine sahip, büyüyen bir fiziksel cihaz ağından başka bir şey değildir. Bu cihazlar, potansiyellerini tam olarak kullanmak için verimli ağların desteğini gerektiren yeni nesil akıllı cihazlardır.
IoT'nin ardındaki fikir, belirli bir süre boyunca gerçek zamanlı olarak veri toplayan birden fazla bağlı cihaza sahip olmaktır. Bununla birlikte, sürekli veri alışverişi, ağa ve cihazların pil ömrüne baskı yapar. 5G teknolojisi ile düşük enerjili IoT cihazları için 10 yıla varan pil ömrü ile ağ enerji kullanımında % 90'lık bir azalma görülecek.
Bir IoT cihazı, küçük bir bilgi işlem ünitesi, hafızası, algılama / görüntüleme yeteneği, iletişim ve gücü ile basit bir teknoloji parçasıdır. Çok sayıda konuşlandırıldığında, IoT işlemleri kolaylaştırabilir, insanların güvenliğini artırabilir, gücün daha verimli kullanılmasını sağlayabilir ve hatta sağlığımızı izleyebilir.
Nesnelerin İnterneti, mevcut ağın bağlanabilme yeteneğine bağlıdır. 4G, giderek artan sayıda sensör ve çevrimiçi olan bağlı cihazlardan gelen veri yükünü idare etmek için yetersiz kalıyor ve IoT'nin yapabileceklerini sınırlıyor.
Yüksek veri hızı, düşük gecikme süresi, daha fazla esneklik, düşük enerji tüketimi, maliyet etkinliği ve daha fazla sayıda cihaza dayanma kabiliyeti ile 5G, Nesnelerin İnterneti için mükemmel bir olanak…
Endüstride 5G ve IoT Uyumu
5G teknolojisinin büyük bir şekilde etkileme potansiyeline sahip alanlarından biri Nesnelerin İnterneti (IoT). 5G, 4G'den 100 kat daha fazla bağlı cihaza izin verecek. Bunun için yapılandırıldığında, bir 5G ağı, bir kilometrekarede 1.000.000 cihazı idare edebilecek.
Dünya çapındaki bağlı cihazların sayısı hızla artmaya başlamış olsa da, 5G ağlarının piyasaya sürülmesi, tüketici ve kurumsal IoT ürün ve hizmetlerinin benimsenmesini önemli ölçüde hızlandıracaktır.
5G'nin üzerindeki IoT uygulamalarının ortak bir özelliği olacak: çok fazla veri… IDC tarafından yapılan araştırma, 2025 yılına kadar IoT cihazlarında 90 zettabayt (1 milyar terabayt) veri üretileceğini tahmin ediyor.
5G'nin temel itici gücü, daha hızlı internet için sadece sürekli büyüyen tüketici talebi değil, aynı zamanda endüstriyel ortamlarda, tarımdan ilaç sektörüne ve otomotiv imalatına kadar bağlı cihazların çoğalmasıdır. Bu endüstriler, veri toplamak ve analiz etmek, iş süreçlerini daha verimli kılmak, üretkenliği artırmak ve müşteriler için ürün ve hizmetleri sürekli iyileştirmek için bağlı cihazlara giderek daha fazla güveniyor.
Yıllardır fabrikalarda ürün sıcaklığını ölçmek, üretimi saymak ve izlemek ve kaliteyi sağlamak için sensörler kullanılmıştı. Sadece son zamanlarda dağıtım, izleme ve proaktif bakım esnekliği sağlamak için sensörler kablolarla bağlandı. 5G, fabrika veya depo genelinde kablosuz sensörleri ve daha akıllı robotları etkinleştirecek.
5G teknolojisinin gelişi, çok hızlı bir şekilde yüksek hızlar, maksimum bağlantı, ultra düşük gecikme süresi (bir milisaniyeden az olması hedeflenir), düşük güç tüketimi, daha fazla güvenilirlik ve daha iyi güvenlik modelleri, her yerde kapsama alanı ve IoT'yi olduğundan daha üstün ve etkili kılacak diğer önemli avantajları beraberinde getirecek. Bu, işletmeler için IoT'nin benimsenmesini hızlandıracak ve birçok endüstride inovasyonu teşvik edecek.
Tüketici tarafında, sadece birkaç özel cihaz değil, ev WiFi ağı yerine 5G hücresel ile bağlantılı akıllı evlerin tümünü görebiliriz. Birçok ev güvenlik sistemi zaten izleme ve raporlama için hücresel ağları kullanıyor, ancak 5G akıllı cihazları istediğiniz yere kurmanızı çok daha kolay hale getirecek. Gelecekteki hücresel cihazlarla, güvenlik kameralarınızı, akıllı kilitlerinizi veya dijital asistanlarınızı, Bluetooth , Z-Wave veya WiFi bağlantılarını kullanmak yerine 5G servisinin olduğu her yere yerleştirebileceksiniz.
IoT Analitiğinin Bu Ölçekte Zorlukları
IoT ve 5G teknolojilerinin birleştirilmesinin faydalarından yararlanmak isteyen kurumları ilgilendiren sadece veri hacmi değildir. Başarılı olmak için iki konuyu yönetmeleri gerekecek: hem IoT cihazlarından gelen verilerin hızını yönetebilecek bir veri mimarisinin nasıl oluşturulacağı ve hem de bu verilerin kurum içindeki ve kurum dışındaki diğer veri kaynaklarıyla nasıl bütünleştirileceği…
Veriler çok hızlı bir şekilde ulaşacak, dağınık coğrafyalarda yönetilecek ve şirket içi, bulut ve hibrit uygulamalarda saklanacak. Eski uygulamaların çoğu coğrafi dağılım düşünülerek tasarlanmamıştı ve birçok kurumsal veri stratejisi IoT ve 5G’deki teknik zorlukları dikkate almaz.
Kuruluşlar, bir kurumsal veri katmanı gerektirir - tüm tüketicilere ve uç noktalara gerçek zamanlı veri kullanılabilirliği ve işlevsellik sağlamak için ana ve operasyonel verileri destekleyen oldukça dağıtılmış, her zaman kullanılabilir bir veri deposu.-
Benzer şekilde, tüketici ortamında, bir müşterinin bir mağazaya girdiğini bilmek bir şeydir, ancak bilgiyi faydalı kılmak için; perakendecinin, müşterinin tüm çevrimiçi satın alımlarını, web sitesi tıklamalarını, servis merkezi çağrılarını ve benzerlerini de bilmesi gerekir. Bu nedenle verilerin dağıtımı çok önemlidir. Veriler birden fazla yerde oluşturulabilir, ancak işletmeye en iyi değeri sağlayabileceği doğru yerlerde yönetilmesi ve kullanılması gerekir.
Hem endüstriyel hem de tüketici ortamlarında, kuruluşların 5G ağlarında oluşturulan ve dağıtılan IoT cihazlarından gelen veri ölçeğiyle başa çıkmak için veri mimarilerini hazırlamaları gerekir. Ekipler, kullanılabilirlik ve esneklik için birden fazla yere yayılmış olsalar bile, sonuçlarından en iyi şekilde yararlanabilmeleri için bu verileri birleştirmeyi ve analiz etmeyi önceden planlamalıdırlar.
Bunun yanı sıra, kuruluşlar ölçekte daha fazla karmaşıklık yönetmek zorunda kalacaklar. Zaman içinde yönettikleri veri hacmini büyüdükçe, bu verileri IoT uygulamalarını ERP, İK, finans ve CRM gibi daha geleneksel uygulamalarla entegre eden yeni iş süreçlerine katmak zorunda kalacaklar.
IoT ve 5G'den tam anlamıyla faydalanmayı başaran işletmeler, oluşturdukları verileri müşteri deneyimini geliştirme ve isteklerini ve ihtiyaçlarını tahmin ederek müşterileri elde tutmaya devam etme fırsatı olarak görecekler.
Gelecek 5G Kullanım Alanları
İnternet teknolojisi çözümleri, 2025 yılına kadar 75 milyardan fazla cihazı birbirine bağlayacak. 5G henüz ticari olarak temin edilmese de, iletişimin gelecekteki evrimi dünyayı daha hızlı ve daha akıllı bir gelecek haline getirecektir.
Bugün çok büyük bir ölçekte mobil IoT'ye olan güvene bağlı olarak, önümüzdeki 20 yıl içerisinde 5G geleceği tamamen farklı görünecek. Büyük ölçekli araç otomasyonu, akıllı şebekeler yoluyla atık yönetimi ve sera gazlarını ve kirliliği azaltmaya yardımcı olacak akıllı çevre sistemlerini göreceğiz.
Akıllı bir otomobili bir otoparkta uzaktan park edebilecek, otomobiliniz çalışırken şehir şebekesinden kablosuz olarak şarj edebilecek ve hatta aracınızı otoparktan ofis kapınıza getirmek için sadece bir mesaj göndereceksiniz.
Kırsal alandaki çiftçiler; mahsulleri, hayvancılık faaliyetlerini ve makineleri dronlar ile daha kolay izleyebilecek.
Ev kullanıcıları, alışveriş listelerini otomatik hale getirebilecek, evdeki cihazların güç kullanımını optimize edebilecek ve mutfak gereçlerinden elektrik sistemlerine kadar tüm cihazlar birbirleriyle haberleşip uzaktan kontrol edilebilecek.
5G teknolojisinin gecikmesiz iletişim altyapısı sunmasıyla bir doktorun başka bir kıtadaki hastayı ameliyat etmesi mümkün hale gelecek.
Laboratuvarlara uzaktan erişim sağlanması, sanal gerçeklik cihazlarının eğitim için kullanılması gibi hizmet ve uygulamalar geliştirilecek.
Güvenlik kameralarından veri toplamak için anlık görüntü aktarımı imkanına kavuşulacak.
Şuan 5G’de Neredeyiz?
5G, halen dağıtımın erken bir aşamasında, ancak son birkaç yıl içinde mobil operatörler, 5G teknolojilerinin geliştirilmesi ve test edilmesiyle ilgili hızlı bir ilerleme kaydetti ve standardizasyon işleminin 2020'de 3GPP yayın 16 ile tamamlanması bekleniyor. Bu noktadan sonra endüstri, teknolojinin vaat ettiği performans iyileştirmelerini gerçekten sağlayabilecek ilk 5G ağını görmeye başlayacak.
Gelecek vaat eden birçok kullanım durumu var, ancak akıllı bağlantı çağına girmeden önce hala yapılması gereken çok şey var: Teknolojiler olgunlaşmalı, politikalar kusursuzlaştırılmalı ve çok para harcanmalı. Ancak, bu konuyla ilgilenen tüm taraflar bu ortak hedefe yönelik işbirliği yaparlarsa, sonunda istediğimiz noktaya varacağız.