Bulut Sunucu (Cloud Server) Tercihini Nasıl Yapmalısınız?
Bulut sunucular (cloud server), bulut bilişim teknolojisi ile internet üzerinden oluşturulan ve dağıtılan sanal sunuculardır. Geleneksel barındırma biçiminden farklı olarak burada müşteriler, donanım satın alıp bilgisayarlarına dağıtmak yerine, internet üzerinden ihtiyaç duydukları hizmetlere abone olurlar. Özellikle son dönemde dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen sunucu tipidir.
Bulut sunucu (cloud server) bireysel ve kurumsal tüm projelerde güvenle verilerinizi işleyebileceğiniz, gerektiğinde bulunduğunuz her yerden kolayca verilerinize erişebileceğiniz sunucu teknolojisidir. Bulut sunucular, tıpkı bir fiziksel sunucu gibi çalışarak çok daha düşük maliyetlerle yüksek sunucu performansı sağlar.
Bulut sunucusu barındırma, sanallaştırılmış bir barındırma platformudur. Bulut sunucu, güvenli bir veri toplama merkezinde tutulan birden çok fiziksel sunucudan oluşur. Bu fiziksel sunucuların her biri çok sayıda sanal sunucuya ev sahipliği yapar. Tam anlamıyla bir sanal sunucu birkaç saniye içinde oluşturulabilir. Artık ihtiyaç duyulmadığında da çabucak görevden alınabilir. Kaynakları sanal bir sunucuya göndermek de derinlemesine bir donanım değişikliği gerektirmeyen basit bir konudur. Esneklik, bulut barınmanın temel avantajlarından biridir ve bulut sunucusu için gerekli olan bir özelliktir. Tek bir bulutta, aynı sanal alana kaynak sağlayan birden fazla web sunucusu olabilir.
Bulut Sunucu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kurumsal ya da bireysel projeleriniz için bulut sunucu seçimi yaparken, hem projenizin alt yapısına en ideal sisteme sahip sunucuyu seçerek en iyi performansı elde edebilir, hem de yüksek performanslı ve verimli donanımlara sahip sunucular ile en iyi fiyat/performansı elde edebilirsiniz.
Bununla birlikte, mevcut pazar çok daha fazla sayıda hizmet sunan sayısız sağlayıcı ile oldukça büyük. Microsoft, Amazon ve Google gibi pazar devlerinden ısmarlama hizmetler sunan daha küçük niş oyunculara kadar…
Peki, doğru bulut sağlayıcısını bu kadar çok firma arasından nasıl seçersiniz? Bu sorunun cevabı; benzersiz ihtiyaçlarınız doğrultusunda uygun şekilde belirlenmiş, tanımlanmış bir seçim ve tedarik sürecidir.
Fiyatlandırma: Bir paket satın almadan önce fiyatlandırma planlarına baktığınızdan emin olun. İlk bakışta bulut sunucu hizmetlerinin fiyatı gözünüze biraz yüksek gibi görünebilir. Burada hesaplanması gereken ana konu uzun vadedeki hizmet verimliliği ve buna ödenen fiyat olacaktır. Bazı bulut sağlayıcıları en ucuz fiyatlara sahip olduğunu iddia etse de bu sizi peşin ödemelerden ve uzun vadeli sözleşmelerden kurtarmaz. Esnek fiyatlandırma sunan ve BT gereksinimlerinize göre ölçeklemenizi sağlayan bir bulut hesabına kaydolun.
Teknoloji: Bulut sunucuları avantajlı kılan özelliklerden biri SSD teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde veri işleme ve okuma işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleşir. SSD özelliği bulunmayan sunuculardan düşük performans elde edilir.
Güvenlik: Bulut sunucu hizmetini sağlayan kurumun nerede bulunduğu, sunucu güvenliği ve bakımı ile ilgili nelere dikkat edildiği bilgilerini öğrenin. Verilerinizin ne kadar güvenli ve korunduğunu sağlayıcınıza sorun.
Güvenilirlik: Bulut satıcısı ne kadar güvenilir? Bulut sunucular, bant genişliğini ve veri değişimini kesintisiz olarak gerçekleştirebilir mi? Özellikle web sitenizin çalışma süresi boyunca sağlam trafik alması durumunda, tüm barındırma ortamını yönetebilecek güvenilir bir barındırma sağlayıcısı ile ortak olduğunuzdan emin olun.
Kolay Yönetilebilirlik: Bulut servis sağlayıcısı, BT personelinin verimlilik ve yönetmesi, kontrolü ve bakımı için kolay bir yönetim sistemine sahip olmalıdır. Tüm sunucuları tek bir birleşik ara yüzde görüntülemenizi sağlayan bir bulut satıcısı bulun.
Destek: Veri saklama şirketlerinden güvenilir bir sağlayıcı seçin, böylece yardıma ihtiyacınız olduğunda veya bir şeyler ters gittiğinde size profesyonel destek sunabilirler. Satıcının müşteri odaklı olduğundan ve sohbet, arama veya e-postada 7/24 destek sağladığından emin olun. Ayrıca, müşteri memnuniyetini ve satıcının çalışan onay derecesini çeşitli kaynaklardan karşılaştırarak kendi araştırmanızı da yapabilirsiniz.
Şeffaflık: Şeffaf fiyatlandırma planlarının yanı sıra, yönetilen servis seviyesi anlaşmalarına, güvenlik ve veri politikalarına ve bulut servis sağlayıcısının servis şartlarına bir göz atmanız gerekir.
Uyumluluk: Yedekleme servis sağlayıcısının maksimum koruma düzeyine sahip olabilmesi için sisteminizle yasal uyumluluk göstermesi gerekir. Özellikle hassas verileri ele alırsanız, veri yedekleme sağlayıcısı belirli endüstri düzenlemelerine uygun olmalıdır.
Kalite ve Standartlar: Bulut sunucu satın almak istediğinizde, sunucu hizmetinin hangi veri merkezinde barındığına mutlaka bakmalısınız. Veri merkezleri; donanımları, network alt yapısı, enerji alt yapısı ve iklimlendirme özelliklerine göre farklı kalite sertifikalarına sahiptir.
Olağanüstü Durum Kurtarma: İstenmeyen olaylar her an gerçekleşebilir; doğal afetler veya siber saldırılar, sunucuları her zaman kapatabilir ve verilerinizin erişilmesine engel olur. Seçtiğiniz hizmet etkin ve etkili bir felaket kurtarma planı sunmalıdır, böylece mümkün olduğunca çabuk çevrimiçi olabilirsiniz.