Bulut Yedekleme İle Verileriniz Güvende

Bulut Yedekleme sistemi ile internet bağlantısı olan her yerden tüm bilgisayar ve sunucularınızın otomatik olarak yedeklemesini yapabilir, felaket durumunda yedeklenmiş verilerinize internet üzerinden herhangi bir yerden güvenle erişebilir ve bilgilerinizi kurtarabilirsiniz.

Yedeklemenin Önündeki Zorluklar

Yedeklemenin önündeki en büyük zorluklardan biri hiç şüphesiz hızla büyüyen veri boyutları… Hızla artan veri boyutları, yedekleme için kullanılan donanım ve yedekleme yazılımı yatırımının artışını beraberinde getiriyor. Depolama, yedekleme yazılımları ve yedeklenen verilerin ana lokasyon dışına çıkartılması, veri büyümesine paralel olarak her geçen gün zorlaşıyor. Tüm bunlar, günün sonunda tüm veriyi korumak gerçekten yüksek maliyetli bir işe dönüşebiliyor. Bu yatırımı karşılayamayan şirketler ise ya gerçekten güvenilir bir yedekleme sistemine sahip olamıyor, ya da tüm veriyi korumak yerine önem derecesine göre korumayı tercih ediyor ve haliyle bazı veriler korumasız kalıyor.

Bulut Yedeklemenin Önemi

Dijitalleşmeyle birlikte veri hırsızlıkları ve veri kayıpları da artıyor. Sistemleri tehdit eden unsurların artış göstermesi, güvenlik sistemlerinin oluşturulmasını gerekli kılıyor. Kritik veri kayıpları yaşayan şirketlerin, rekabet avantajını kaybetmeleri ve kısa vadede önemli ticari zararla karşı karşıya kalmaları, uzun vadede müşteri güvenini kaybetmeleri ise teknolojiye yatırım yaparak veri güvenliğini sağlamanın her şirketin önceliklerinden biri olması gerektiğini gösteriyor.

Bu anlamda verilerin yedeklenmesi çok önemli ve bunun pek çok yolu var. Kimi kullanıcılar hala önemli verilerini DVD’lerde saklıyor, kimileri ise çözümü harici sabit disklerde bulmuş durumda. Verilerinizi barındıran bilgisayar, server ve ya veri depolama üniteleri bulundukları ortam içerisinde yedeklendiğinde yangın, su baskını, hırsızlık, elektik dalgalanmaları, fiziksel donanım hataları ve yazılım hataları gibi bir çok tehlikenin içinde bulunurlar. Bu yüzden bu yöntemlerin hiçbiri, bulut yedekleme kadar etkili ve güvenli değildir. Çünkü bulut üzerine taşınan veri, lokal ortamdan uzaklaştırılmış güvenliği sağlanmış dış ortamdan yalıtılmıştır.

Bulut yedekleme, ister kurumsal veriler, ister kişisel veriler olsun; kullanıcı hatası, işletim sisteminde ortaya çıkabilecek sorunlar, bilgisayar korsanlığı, donanım hataları, zararlı programlar ya da başka bir tür teknolojik felaketle ilgili kayıp riskinden korunmayı amaçlar.

Bulut Yedekleme Nedir ?

Bulut yedekleme; kurumsal verileriniz veya kişisel amaçlı tüm verilerinizin herhangi bir olumsuz durumda zarar görmemesi için önceden yedeklenmesi hizmetini kapsar. Bulut yedekleme kısaca; bilgisayar ve sunucularda var olan veri dosyalarının internet üzerinden uzak sunuculara depolanmasıdır.

Bulut yedeklemede; bilgisayarınıza indirdiğiniz istemci ile yedeklenecek verileri ve yedekleme sıklığını seçiyor, istemcinin verileri servise yüklemesini bekliyorsunuz. Bu sayede bilgisayarınızda veya ikincil yedek kaynağınızda geri dönülemez bir fiziksel hasarla karşılaştığınızda, sistem arızası olsa bile verilerinizin güncel kopyasını buluttan olduğu gibi geri çekebiliyorsunuz. Muhafazası daha kolay olduğundan internet olan her yerden bu verilere ulaşmak da mümkün…

Elbette bulut yedekleme, fiziksel yedeklere olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırmıyor. Güvenlik açısından yedeklerinizi fiziksel bir sürücüde saklamak ve bu sürücüleri zarar görmeyecekleri şekilde muhafaza etmek hala en çok tavsiye edilen yedekleme yöntemlerinden biri. Bulut yedeklemeye, acil durum kurtarıcısı gözüyle bakabilirsiniz.

Bulut yedekleme ile verileriniz, bilgisayarlarınız nerede olursa olsun, internet bağlantısının olduğu her yerden yedeklenebilir durumda olurlar. Kayıp veya kripto virüsleri gibi sebeplerle verilerinizi kaybetseniz bile yedekleriniz bulutta her zaman durur.

Bireysel kullanıcılar ve KOBİ’ler için ise bulutun en iyi yanı, güvenli bir yedekleme imkanı sunması. Böylece verilerinizin kaybolması riski en aza indiriliyor. Özellikle de çok kişisel olmayan dosyaların saklanması ve sonra geriye çağrılması gibi işlemler…

Bulut Yedekleme Nasıl Çalışır ?

Sunucu ve bilgisayarlara yüklenen yazılım vasıtasıyla bulut yedekleme sistemi ile bağlantı kurulur, bilgisayar ve sunucularınız uzaktan yedeklenir. Yedeği alınacak dizinler / klasörler belirlendikten sonra belirtilen hedeflerdeki tüm veri dosyaları şifrelenerek bulut sunuculara transfer edilmek suretiyle çalışır.

Belirtilen klasörlerdeki tüm veri dosyalarını yedekleyebileceğiniz gibi sadece kritik öneme sahip dosya uzantılarını belirtmek suretiyle de yedekleme yapılabilir. Üstelik yedeklerinizin alınması sırasında programlarınızı kapatmanız gerekmez. Siz işinizi yaparken çalışmanızı kesintiye uğratmadan arka planda otomatik olarak yedekleriniz alınır.

Dosyalarınızın bozulması, silinmesi, çalınması ve benzeri sebeplerle kaybolması durumunda veri dosyalarınızı kurtarmak çok kolaydır. İnternet bağlantısı olan herhangi bir yerden ve herhangi bir bilgisayardan kullanıcı adınız ve şifrenizle hizmet aldığınız bulut sistemine giriş yaparak verilerinize çok kolay ve güvenle erişebilir, dosyalarınızı kurtarabilirsiniz.

Buluta Yedekleme Güvenli mi ?

Bulut sunucular üzerindeki diskler ve dosya sistemi yüksek güvenlik sunan şifreleme sistemleri ile koruma altına alınmıştır. İnternet üzerinden bulut yedekleme sunucularınıza gelebilecek saldırılar ve tehditleri önlemek üzere gelişmiş firewall / güvenlik duvarları ile koruma sağlanır. Kriptolu disk ve kriptolu dosya sistemi üzerinde saklanan sisteme giriş şifreleri veritabanında yine yüksek güvenlikli şifreleme sistemi ile şifrelenerek saklanır.

Başka bir deyişle; sisteme giriş şifrenizi kimseyle paylaşmadığınız sürece, şifrenizi emin olmadığınız bilgisayarlarda kullanmadığınız sürece güvende olursunuz. %100 güvenli olduğuna dair kimse taahhüt veremez ancak %99.9 güvenlidir denilebilir. Şunu unutmamak gerekir ki internet bağlantısının olduğu her yerde mutlaka risk vardır.

Bulut Yedekleme Avantajları

Veri Güvenliği: Bulut yedekleme, verileri uzak bir lokasyonda koruyarak ana sistemlerde oluşabilecek donanım ve yazılım arızaları, siber saldırılar yüzünden oluşabilecek veri kayıpları, doğal afetler ve hırsızlık gibi durumlarda bile verileri güvende tutuyor. Ayrıca bulut yedeklemede verilerin bir uçtan diğerine transfer edilirken şifrelenmesi, çoklu lokasyonlara kopyalanan verilerin ele geçirilme olasılıklarını düşürüyor.

Maliyet Avantajı: Donanım yatırımı gerektirmez, kullanımınıza bağlı aylık ücretlendirme yaparak personel ve operasyonel giderlerinizden tasarruf eder, veri yedekleme maliyetlerinizi iyileştirirsiniz.

Otomatik Veri Yedekleme: Yedekleme süreçlerini sistem otomatik olarak yapar, bir personelin takip etmesi gerekmez. Her gün tekrar tekrar yapılması gereken pek çok görev, bu otomasyon ile ortadan kalkarak zamandan ve efordan kazanç sağlanır. Mail ile başarılı veya başarısız tüm yedekleme işlemlerini raporlarını alırsınız.

Ölçeklenebilirlik: İhtiyacınız olan anda daha fazla yedekleme alanına ulaşabilir, yüksek ölçeklenebilirlik sağlarsınız.

Veri Güvenliği Standartları: Bulut yedekleme servisleri, uymaları gereken bilgi güvenliği standartları sayesinde hem verilerinizi koruyor hem de veri kaliteniz hakkında endişeleri ortadan kaldırıyor.

Profesyonel Destek: Bulut tabanlı veri yedekleme servislerinde oldukça profesyonel bir kullanıcı desteği hizmeti sunulur. Yedekleme teknolojileri konusunda uzmanlaşmış personel tarafından son teknolojiler kullanılarak verileriniz 7x24 izlenir. Bu servislerde kullanıcıların yaşadığı problemlere en kısa sürede cevap verilir.

Veri Önceliği: Bulut tabanlı veri yedeklemede bulutun depolama genişliğine göre sınırlandırmalarla karşılaşılabiliyor. Ancak acil durumlarda kurtarılması şart olan verilere depolama sırasında öncelik verme seçeneğiyle bir problem anında, veri kurtarma hızlı ve güvenli gerçekleştirilebiliyor.

En Güncel Teknoloji: Sektörde artan rekabetten dolayı kendilerini sürekli teknolojik gelişmelerle güncelleyen bulut tabanlı veri yedekleme çözümleri, dosya senkronize etme ve dosya sürümleme gibi teknolojileri içeriyor.

Kolay Restore Etme: Buluta yedeklenen veriler, ana sistem odasında yaşanacak bir felaket durumunda, bulut üzerinde yaratılacak sanal sunucular üzerinde restore edilerek kullanıma sunulabiliyor.

TOP
error: İçerik korunuyor !!