KOBİ’lerde Siber Güvenlik
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler ile birlikte veri ve iletişim güvenliği ihtiyaçları da artıyor. Kurumsal bilginin artan değeri ve kanuni yaptırımlar; bilişim sistemleri güvenliğini, işletmelerin en önemli gündemi durumuna getirdi.
Güvenlik, her boyutta şirketin dikkat etmesi gereken bir konu... Büyük şirketler kadar küçük şirketler de tehdit altında… KOBİ’ler güvenlik konusunda fazla hassasiyete sahip değiller. Kimileri basit çözümlere yönelirken, bazıları da ihtiyaçlarına uygun olmayan uygulamaları kullanmanın zorluğunu yaşıyorlar. Birçok KOBİ ise siber güvenliğe ayırmak için yeterli kaynak veya personelden yoksun durumda.
KOBİ’ler Daha Fazla Siber Tehdit Altında
Dijital dönüşüm küçük ve orta boy işletmelere büyüme için yeni fırsatlar sunarken siber saldırılara maruz kalma riskini de artıyor. Büyümekte olan kurumların kazara yaşanan veri sızıntıları veya planlı saldırıların kurbanı olmasını önlemek için bilgi teknolojileri güvenliğine en az finans, hukuk ve personel alanları kadar önem vermesi gerekiyor. KOBİ’lerin yüzde 46’sı güvenlik konusunda sorumluluğu üstlenecek bir IT departmana sahip değil.
KOBİ’lerin, güvenliklerini sağlayacak bilgi ve tecrübeden yoksun oldukları ve saldırılara karşı savunmasız oldukları görünüyor. Hata pek çok KOBİ işletmecisi, siber suçları sadece büyük işletmeleri etkileyebilecek ve sadece onlarda ciddi sonuçlar doğurabilecek bir olgu olarak görüyor. Oysa ki, KOBİ’lerin çok daha az siber güvenlik önlemi aldıklarını bilen hackerlar, daha kolay hedef gördükleri bu kurumlara siber saldırı düzenlemeyi büyük ölçekli şirketlere oranla daha fazla tercih diyorlar.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) siber saldırılardan daha fazla zarar görüyorlar. Bunun nedeni, saldırının neden olduğu maliyetin yanı sıra, tüketicilerinin güvenini kaybetme riski ile de karşı karşıya kalmalarıdır. Şirketleri iş yapamaz hale getirebilecek ve büyük zararlara sebep olabilecek bu risklere karşı bilinçli ve hazırlıklı olmaları gerekiyor.
Güvenlik Uygulamaları Geliştirin
KOBİ’lerin, yeni nesil tehditleri de içerecek güçlü güvenlik politikalarına ihtiyaçları var. KOBİ’ler güvenlik önlemi almak için işletmelerinin saldırıya uğramasını beklememeli. Potansiyel siber tehditlere karşı, güvenlik önlemlerini, KOBİ ya da büyük olmaksızın tüm işletmeler bir bütün olarak görüp tümleşik bir savunma mekanizması geliştirmeliler. Fiziksel güvenlik, ağ güvenliği, yazılım güvenliği, veri güvenliği ve güvenlik sürecinin kendisi bu bütünün parçalarıdır.
Riskleri Azaltın
Bilginin güvenliği için kurumlarla belirlenecek güvenlik politikaları doğrultusunda yapılacak güvenlik yatırımı, korumaları gereken sistemlerin ve verilerin kritik olma seviyesine göre belirlenmeli. Kobiler öncelikle riski azaltma yoluna gitmeli. Her işletme kendisine özgü risk ve tehdit türlerini belirleyip bu konuda strateji belirleyerek güvenlik açıklıklarını ortaya çıkarmalı. Bir siber saldırıya nasıl müdahale edileceği önceden planlanmalı ve tüm personel bu konuda bilgi sahibi olmalı.
KOBİ’ler, bilgi güvenliği politikalarını tüm personel için uygulamalı. Tüm cihazlarını güvenlik yazılımı ile korumalı ve bu yazılımı güncel tutmalı. Ağ güvenliğini sağlamalı, şifreleri sürekli güncellemeli… Hem şirket içi çalışanlar hem de uzak çalışanlar için şifreli, güvenli iletişim kanalları kurulmalı. Özellikle düzenli yedekleme, felaket önleme, sanallaştırma gibi çözümlerin bu kapsamda ele alınması gerekiyor.
Dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerle birlikte risklerin de arttığı günümüz dünyasında, siber suçlara karşı hazırlıklı olmak artık bir tercih değil, zorunluluktur. Siber saldırılar, güven ve itibar kaybına yol açma riski taşırlar. Bunun sonucu ise hem maddi hem de müşteri kaybı açısından çok büyüktür.
Özgür BÜYÜKDEMİR