Li-Fi Teknolojisi, Wi-Fi’ın Yerini Aldı.
Li-fi, Light Fidelity kelimelerinin kısaltması… Li-Fi teknolojisi için şuan kullanılan Wi-Fi teknolojisinin yeni bir şekli diyebiliriz.
Li-Fi Nedir?
Li-fi, radyo frekansı yerine LED ışık dalgalarının kullanılması yoluyla internet ve veri aktarımına olanak sağlayan yeni bir bağlantı ve iletişim teknolojisidir.
Li-Fi teknolojisi, ilk olarak 2011 yılında Edinburgh Üniversitesinde bu alanda çalışmalar yapan Harald HAAS tarafından geliştirildi. Bu süreçten sonra birçok firma ve kişi Li-Fi teknolojisi üzerine çalışmalar ve denemeler yapmaya başladı.
Li-Fi Nasıl Çalışıyor?
Li-Fi teknolojisi, radyo dalgaları yerine sıradan led ampüllere yerleştirilen yarı iletkenler sayesinde ışıkla iletilen bir bağlantı teknolojisi üzerinde çalışıyor.
Günümüzde hala gelişmekte olan Li-Fi teknolojisi, interneti ışık fotonları üzerinden taşıyarak 100 kata kadar daha hızlı bir iletişim imkanı sağlıyor. Kolay bir şekilde bir LED ışığıyla herhangi bir cihaza bağlanabilen bu pratik sistem, saniyede 224 gigabayta kadar ulaşıyor.Wi-Fi ve Li-Fi Arasındaki Farklar
Aslında Li-Fi ve Wi-Fi birbirine epey benziyor. Li-Fi teknolojisi de aynen Wi-Fi’da olduğu gibi kablosuz iletişim sağlar ve her ikisi de verileri elektro manyetik olarak iletir. Ancak; Wi-Fi radyo dalgaları kullanırken Li-Fi ise radyo frekansı dalgaları yerine, görünür ışık dalgalarını veya kızıl ötesi ve yakın ultraviyole spektrumunu kullanır.
Wi-Fi yerine Li-Fi kullanarak, aşırı yüklü geniş bant ağlarıyla ilişkili birçok güvenlik sorunu ortadan kaldırılacak. Li-Fi teknolojisinde, sinyalleri perdeler sayesinde ev içerisinde tutmak mümkün hale geliyor. Duvar arkası transfere izin vermemesi onu hem daha hızlı, hem de daha güvenilir yapıyor. Evinizde ya da ofisinizde çalışırken yalnızca sizin kullandığınız lamba sınırlarında veri alıp verebilecek ve böylece olası hırsızlık vakalarından sakınabileceksiniz. Bu özelliği nedeniyle; istihbarat kuruluşları tarafından kullanılabilir; ayrıca son derece gizli veriler, hackleme korkusu olmadan kolayca aktarılabilir.
Li-Fi, Wi-Fi teknolojisinden kat ve kat daha hızlı veri taşımaya olanak sağlar. Hızlı internet erişimi ile yüksek veri transferi ve uygulamalara hızlı erişim sağlar, yüksek performans gösterir.
Li-fi'ın en büyük avantajlarından biri, Wi-Fi gibi diğer sinyalleri etkileyip karışma ihtimalinin olmaması ve bu nedenle uçaklar gibi sinyallerin karışma olasılığı bulunan yerlerde de kullanılabilecek olması. Özellikle havaalanı, otobüs terminali, restoran ve hastaneler gibi kamusal alanlarda Li-Fi, Wi-Fi'ya göre çok daha kullanışlı görünüyor.
Li-Fi, LED teknolojisini kullanmasından ötürü %80’e varan bir tasarruf sağlar. Sağlıklıdır ve ekolojiktir. Çünkü insan ve doğaya zararlı radyo frekans dalgaları kullanmaz.
Li-Fi teknolojisinin Wi-Fi’dan 10 kat daha ucuz olacağı belirtiliyor.
Li-Fi, IoT teknolojileri destekleme ve geliştirme özelliği ile yepyeni bağlantı tecrübeleri kazandıracak.
Li-Fi’ın Dezavantajları
Li-Fi teknolojisinin görülebilir ışık kullanması, bu teknolojinin kullanıldığı alanların büyük miktarda ışık saçmadan hızlı internet bağlantısına sahip olamayacağını gösteriyor. Li-Fi, ampulün her zaman bağlantı sağlamak için açık olmasını gerektirir, yani ışıkların gün boyunca açık olması gerekir.
Li-fi kullanımı ışık gerektirdiği için gündüz vakitleri için de sıkıntı teşkil ediyor. Doğrudan güneş ışığı, sinyalini bozacağı için şuan için en azından gündüz dışarıda kullanılamayacak gibi görünüyor.
Li-Fi’da, herhangi bir duvar, bir cisim vb. gibi bir engel ışığı kestiğinde veri aktarımı otomatik olarak kesilir. Yani; ışık engellendiği zaman iletişim kesilir, duvarın arkasına veri transferi yapılamaz, sadece bulunduğu kapalı ortamda kullanılır. Bunun çözümü için her odaya bir verici takılması gerekir.
Şu an için gelişmeler bunlar ile sınırlı ancak Li-Fi teknolojisi ile ilgili çalışmalar devam etse de şu anda herhangi bir yerde uygulaması yok. Şimdilik sadece laboratuvarlarda görünüyor ancak yakın bir zamanda çalışmaların tamamlanacağı düşünülüyor. Bunun bazı işletmeler için yeni fırsatlar doğuracağı öngörülüyor.
Şengül BÜYÜKDEMİR