Metaverse’ün Yükselişi

Metaverse; savunucularının önümüzdeki on yıllarda hepimizin çalışacağına, oynayacağına ve sosyalleşeceğine inandığı, internetin bir sonraki evrimi…

Geçen yüzyıl bir seri üretim çağını ve internetin yükselişini temsil ediyorsa, 21. yüzyıl sanal dünyanın veya Metaverse'ün yaratılması ve genişletilmesiyle biliniyor olabilir.

Metaverse, düzgün bir şekilde tanımlanmış fiziksel ve sanal dünyalardan oluşan mevcut evrenimizin ötesine geçen teknolojik bir kavramdır ve gelişiminin trilyonlarca dolar değerinde bir ekonomik nimet olacağına yaygın olarak inanılmaktadır.

Burada önemli olan; Web 3.0 veya uzamsal web olarak da bilinen bu yeni nesil internetin, Facebook ve Google gibi kullanıcı verilerinden para kazanan tescilli platformlarla günümüzünkine çok mu benzeyeceği, yoksa bir avuç büyük teknoloji şirketinin kontrolünde, açık, merkezi ve ücretsiz olup olmayacağıdır.

Metaverse Dünyasının İlk Örnekleri

Meta veri deposunun bazı öğeleri zaten burada. 2003'ten beri Second Life; kullanıcıların oyun oynamak, toplantılara katılmak, iş yapmak ve hatta sanal gayrimenkul alıp satmak için avatarlar oluşturmasına izin veriyor. IBM, Reuters, NPR gibi büyük ve küçük ölçekteki şirketler bu sanal platformda oldukça ciddiye alınıyor.

Oculus VR kulaklıkları, Microsoft HoloLens artırılmış gerçeklik gözlükleri ve diğer VR ve AR ürünleri, metaverse ürünlerinin ilk örnekleridir.

Oyun platformları, aynı zamanda meta veri deposunda neler olabileceğinin ilk örnekleridir. Meta veri deposuna artan ilgi, Microsoft'un Activision Blizzard oyun şirketini satın almak için 69 milyar dolar ödemesinin nedenleri arasında yer alıyor. Bağımsız geliştiricilerin, milyonlarca çocuğun ve giderek artan sayıda yetişkinin keyif aldığı ve etkileşimli oyunlar oluşturmasını sağlayan bir platform olan Roblox, uzun süredir oyuncuların ve içerik oluşturucuların diğer oyuncularla takılabilen, etkileşimde bulunabilen ve para birimi (Robux) değiş tokuş edebilen avatarlar oluşturmasını sağlıyor.

Başka bir metaverse benzeri ürün, insanların akıllı telefonlarının kamerasıyla gerçek dünyaya bindirilmiş bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerle etkileşime girmesini sağlayan, popüler bir artırılmış gerçeklik oyun platformu olan Pokémon Go'dur.

Muhtemelen, Zoom veya diğer video konferans araçlarını kullanan herkes parmaklarını meta veriye çeviriyor. Bu tür ürünler nadiren avatarlar içerse de sanal toplantıları ve bilgisayar tarafından isteğe bağlı oluşturulan arka planları etkinleştirirler. Filtreler ayrıca, insanların dünyaya bakışlarını değiştirmelerini sağlayan Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya uygulamalarının bir parçasıdır. Snapchat ve Instagram henüz metaverse değildir, ancak bu yönde bir adımdır.

Metaverse Bize Neler Vaad Ediyor?

Blockchain teknolojisinin Metaverse'ü destekleyecek ve tüm oyuncuları için sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmaya yardımcı olacak bir teknoloji çerçevesi olarak ortaya çıktığı fazlasıyla açık hale geldi.

COVID-19 pandemisi tüm dünyayı etkisi altına aldığında ve ekonomileri krize soktuğunda şirketlerin ayakta kalmasına ve hatta muhtemelen hızla büyümesine yardımcı olan, internet ve bunun sonucunda ortaya çıkan evden çalışma teknolojisi oldu. Eğitim gibi çeşitli sektörler pandemi sonrası kökten değişti ve günümüzde daha teknoloji yoğun hale geldi.

Metaverse kullanıcılarını; evlerinin sınırlarından alternatif bir sanal dünyayla tanıştıracak sanal gerçeklik (VR) tabanlı giyilebilir cihazlar, sektörü potansiyel olarak daha da değiştirecek. İnsanlar uzun yolculuklara, hatta farklı durumlar için giyinmeye gerek kalmadan birbirleriyle etkileşime girebilecekler. Çocuklar, çeşitli konuları ve modülleri kendi hızlarında çalışabilecek ve ufuklarını geleneksel müfredatla şu anda mümkün olanın ötesine genişletebilecekler.

Film izlemek veya arkadaşlarla sosyal etkileşimler gibi iş sonrası rutinlerin alternatifleri, fiziksel dünyadaki zorluklar olmadan sanal dünyada yapılabilecek. Kısacası, Metaverse ile olasılıklar sonsuzdur.

Ancak her ekosistemde olduğu gibi meta veri deposunun işleyişi de büyük ölçüde insanların işlem yapmasının ne kadar kolay olduğuna bağlı olacaktır.

Ayrıca, var olan para birimlerinden kripto para birimlerine sorunsuz bir şekilde dönüştürme yeteneği sayesinde, insanlar fiziksel dünya ile Metaverse arasında nispeten kolaylıkla geçiş yapabilecekler.

Metaverse aynı zamanda ticaretle de ilgilidir ve bazıları onu bitcoin gibi kripto para birimlerine bağlamıştır. Avatarın bir gün kripto dolu bir cüzdanı olabilecek, bu gerçekten para değil ama onun gibi işlev görecek. Avatar sadece bu parayı harcamakla kalmayacak, aynı zamanda meta veri deposu içinde mal ve hizmet sağlayarak onu kazanabilecek. Aynı arabayı kullanabileceğiniz veya farklı mekanlarda aynı kıyafetleri giyebileceğiniz gibi metaverse'deki avatarlar da platformdan platforma seyahat ederken dijital eşyalarını yanlarında götürebilecek. Avatarınız bir gün bir şirket tarafından işletilen bir oyundan başka bir şirket tarafından düzenlenen bir sosyal etkinliğe seyahat edebilecek.

Dijital avatarlar, bu sanal etkileşimleri kolaylaştıran kuruluşlar tarafından verilen kripto jetonları kullanarak sanal arazi satın alabilecek ve hatta sevdikleri için bir parti verebilecek. Sanatçılar metaverse'de performans sergileyebilecek, kripto para birimlerinde ödeme alabilecek ve bu kazançlarını fiziksel dünyada varlıklarını sürdürmek için mallarla değiştirebilecekler. Metaverse'ün genişlemesi, küresel ekonominin de hızlı bir şekilde genişlemesine yol açacaktır.

Metaverse Nereye Gidiyor Olabilir?

Meta verinin nasıl geliştiği hala bir şekilde bilinmiyor, ancak bazı çok büyük şirketlerin bunun için milyarlarca dolar harcayacağını biliyoruz. Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi olan Apple'ın, onu metaverse'e tam olarak yerleştirecek artırılmış gerçeklik gözlükleri üzerinde çalıştığı söyleniyor.

Google, metaverse hakkında çok fazla konuşmadı, ancak AR gözlüklerini piyasaya süren ilk şirketlerden biriydi ve Google'ın Glass'ı şu ana kadar bir tüketici ürünü haline gelmemiş olsa da Google'ın iş için tanıttığı kurumsal bir sürüm bulunuyor.

Snapchat, Spectacles da giyilebilir kamerasıyla artırılmış gerçeklik işlevlerine sahip.

Endişeler ve Umutlar

Meta verinin sosyal medyaya entegrasyonu; gerçeklik ile alternatif gerçeklikler arasındaki çizgilerin daha da bulanıklaşması anlamına geliyor. Bazı yönlerden, bu iyi olabilir. İnsanlar, ölümlü hayatın ötesinde cinsiyet, fiziksel yetenekler ve güçlerle deneyler yaparak kendilerine ilişkin alternatif yetenekleri keşfedebilirler. Ancak, etraflarındaki gerçek dünya söz konusu olduğunda, artan sayıda insanın alternatif gerçekliklerde yaşadığı düşünülürse, şu anda biraz korkutucu olduğunu kabul etmeliyiz.

VR, AR, kripto ve meta veri deposunun diğer yönlerinden gelebilecek her türlü tehlikeye karşı güvenlik ve mahremiyet inşa etmek üzere çalışmalar yapılmalı.

Tam olarak nereye gittiğini bilmesek de meta verinin 1990'larda World Wide Web'in ve 2000'lerin başında sosyal medyanın ortaya çıkışı kadar güçlü bir paradigma değişimini temsil ettiğini biliyoruz.

Metaverse, insanların benzer düşünen insanlarla kolayca bağlantı kurmasını sağlayacak ve dünyanın her yerinden çeşitli projelerde yepyeni bir düzeyde işbirliğe izin verecek. Metaverse'ün gelişmesi on veya on beş yıl sürebilirken şimdi markaların ve perakendecilerin araştırma yapma ve metaverse'ün kendileri ve müşterileri için ne anlama gelebileceğini keşfetme zamanı.

Toplum üzerinde akıl almaz şekillerde büyük bir etki yaratması muhtemel. Ancak insanların bu sanal dünyalardan birinde kaybolmaması için bu geçiş sırasında denetimlerin yapılması hayati önem taşıyacak.

TOP
error: İçerik korunuyor !!