Oyunlaştırma (Gamification)

Oyunlaştırma (gamification); kullanıcı etkinliğini, katılımı ve bağlılığı artırmak için herhangi bir dijital deneyime oyun benzeri mekanizmalar eklemenin stratejik sürecidir. Kullanıcı, müşteri, hayran ve çalışan verilerini alır ve iş hedeflerini destekleyen, eyleme geçirilebilir davranışlara dönüştürür.

Oyunlaştırma, oyunun geleneksel olarak oyun dışı bir ortama getirilmesini içerir. Kullanıcı katılımını teşvik etmek içindir. Doğuştan gelen rekabetçi ruhumuzdan ve kazanma arzumuzdan yararlanır.

ABD Ordusu, Starbucks ve Nike dahil olmak üzere birçok büyük şirket oyunlaştırma stratejilerini kullanmaktadır.

Oyunlaştırma Nedir?

Oyunlaştırma; puanlar, seviyeler ve rozetler gibi oyun oynama unsurlarının oyun dışı ortamlara uygulanmasıdır. İşletmeler oyun unsurlarını pazarlama kampanyalarına, tüketici ürünlerine ve çevrimiçi uygulamalara koydukça müşteri bağlılığını ve sadakatini artırır.

Bir Starbucks müşterisiyseniz ve ücretsiz bir yemek veya içecek için "yıldız" topluyorsanız, daha fazla Starbucks tüketmeniz için tasarlanmış bir oyuna katılıyorsunuz demektir.

Oyunlaştırma, işletmelere zengin müşteri davranışı verileri ve müşteri faaliyetlerine ilişkin değerli içgörüler sağlar. Bu bilgi, işletmelerin operasyonel uygulamalarını iyileştirmesine ve yeni pazarlama fırsatlarını belirlemesine yardımcı olabilecek büyük veri akışının bir parçasıdır.

Oyunlaştırmanın amacı, kullanıcılara içerikle etkileşim kurma konusunda ilham vermektir.

İşletmelerden hükümetlere kadar herkes, görevleri tamamlama, rekabet, sosyal etkileşim, statü ve başarıyı ödüllendirme gibi unsurları içerecek şekilde çalışma yöntemlerini yeniden tasarlamakla meşgul. Halihazırda oyunlaştırılan faaliyetler ve ürünler arasında hamburger satın alma, grafik düzenleme yazılımı, dil öğrenme, fitness aletleri ve satış, BT, müşteri ilişkileri ve hatta bekleme masaları dahil her türlü iş yer alıyor. Oyunlaştırma guruları bunun sadece başlangıç olduğunu belirtiyor.

Oyunlaştırmayı Anlamak

Oyunlaştırma, insanların rekabet, başarı, işbirliği ve hayırseverlik konusundaki doğal eğilimlerinden yararlanır. Başarılar için kullanıcıları ödüllendirmek, "seviye atlamak" ve rozet kazanmak gibi oyun tasarımında kullanılan araçlar, bireyleri hedeflerine ulaşmaları veya performanslarını artırmalarına yönelik motive etmek için gerçek dünyaya taşınır. Pek çok oyunlaştırma örneği var, en bilineni belki de havayolları tarafından sunulan sık uçan yolcu ödül programlarıdır. Oyunlaştırmadan elde edilen önemli ölçülebilir başarı ölçütleri arasında katılım düzeyi, etki, marka sadakati, bir etkinlik için harcanan zaman ve oyunun viral olma yeteneği yer alır.

Oyunlaştırma, oyun tarzı teşviklerin günlük veya oyun dışı faaliyetlere dahil edilmesini tanımlar. Oyun benzeri özellikler veya oyun tasarımının yönleri oyun dışı bağlamlara tanıtıldığında, oyunlaştırma gerçekleşir. Başka bir deyişle, insanları hedeflerine ulaşma konusunda motive etmek için gerçek dünyadaki aktiviteler oyun benzeri hale getirilir. Sık uçan yolcu programları, sadakat ödül puanları ve sık alışveriş yapan müşteri puanları, oyunlaştırmanın günlük kullanımına iyi örneklerdir. Tüm bu örneklerde müşterilerin, devam eden tüketimi ödüllendirilerek "oynamaya" ve puan toplamaya teşvik edilir.

Tüm oyunlaştırma örnekleri insanları harcamaya teşvik etmez. Nike+, kişisel zindeliği bir oyuna dönüştürerek kullanıcıları egzersiz yapmaya teşvik eden bir uygulamadır. Çeşitli kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, hayırsever bağışları artırmak için dostça rekabete dayalı etkinliklere sponsor olabilir.

Eğitim platformları, öğrenme çıktılarının başarılı bir şekilde tamamlanmasına dayalı olarak çeşitli seviyelerin ve rozetlerin kilidini açarak oyunlaştırma yoluyla öğrenmeyi teşvik eder.

Oyunlaştırmanın önemli yollarından biri iş yeridir. İşverenler, bir işe oyun öğeleri getirerek, çalışanların kendi performanslarını takip etmelerine, hedefler belirlemelerine ve çalışma ortamını iyileştirebilecek ve iş performansını artırabilecek dostça rekabete girmelerine yardımcı olabilir. Çalışanları ellerinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik edebilir ve onlara doğrudan performansa bağlı ödüller sağlayabilir.

Oyunlaştırma Hayatın İçinde

Nike Run Club, koştuğunuz veya yürüdüğünüz mesafeyi görüntülemek, antrenman önerilerini kişiselleştirmek ve kullanıcıların birbirleriyle rekabet etmelerini sağlamak için oyun öğelerini kullanır. Fiziksel aktivite, mevcut sanal ödüllerin olduğu bir puan sistemine göre değerlendirilir. Uygulama, kullanıcıların sonuçlarını anında sosyal medya sayfalarında paylaşmalarına olanak tanır. Nike Run Club'ın indirilme sayısı 15,4 milyona ulaştı.

Starbucks, dünyadaki en popüler sadakat programlarından birine sahiptir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şirket, sadık müşterilerin ücretsiz içecekleri ve ödülleri almalarını sağlayan, yıldızları toplamasına olanak tanıyan bir uygulaması var. Ayrıca Foursquare’de check-in yapan kişiler için özel fırsatlar sunuyor.

Foursquare’de ise kullanıcılar, dışarı çıkıp yeni şeyler deneyimledikleri için rozetlerle ödüllendirilir. Ve bir yere ne kadar sık giderlerse, statüleri o kadar yüksek olur.

KFC, oyunlaştırma yoluyla en yeni karidesli gıda ürünlerini tanıttı. KFC, oyun tasarımcısı Nintendo ile işbirliği içinde "Shrimp Attack"ı yarattı. Bu oyunu kazanmak için kullanıcıların ellerinden geldiğince çok karides dilimleyerek bir KFC kalesini savunması gerekiyordu. KFC web sitesini ziyaret eden herkes, ücretsiz olarak oyunu oynayama ve en yakın KFC satış noktasında indirimli yemek kombinasyonları için ödül jetonları kazanma şansına sahipti. Başlangıçta müşteri çekmek için mücadele eden marka, birdenbire oyun kayıtlarında %22'lik bir artış gördü. Sonunda KFC, genel satış büyümesinde %106'lık bir artışa tanık oldu.

Hem Coca-Cola hem de Nescafe, mağaza içi ürün deneyimini yükseltmek için oyunlaştırmadan yararlandı. Ksubaka (bir kişiselleştirme motoru) ile ortaklaşa, tüketicileri için sürükleyici "Mutlu Anlar" yarattılar. Tüketiciler ürün rafından birkaç metre uzaktayken akıllı telefonları MoJo sinyallerini yakalar. Kullanıcı bildirime tıkladığında marka, ödülü talep etmeden önce ondan bir harekete geçirici mesajı tamamlamasını ister. Bu, bir anket formu doldurmak veya bir sosyal medya gönderisini beğenmek gibi herhangi bir şey olabilir. Bu sayede her iki marka da çok sayıda beğeni ve paylaşım kazanarak daha yüksek dönüşümler elde ettiler.

Uber uygulaması, iş açısından oyunlaştırmayı kullanıyor. Sürücünün gün boyunca etkinliğini takip eden bir ödül sistemi var. Uber'in ödül programı, sürücü tabanını korumayı ve çalışan işgücünü istikrara kavuşturmayı hedefliyor.

Duolingo, piyasadaki en popüler oyunlaştırma örneklerinden biridir. Öğrencilerin seçtikleri yeni dili konuşmalarına, okumalarına ve yazmalarına yardımcı olmak için oyun benzeri dersler kullanırlar. İlk olarak, ilerlemeniz için size bir XP hedefi belirler. Bu, sayaçlarda ve çizgilerle izlenir. Ardından, pratik yapmak için metinleri ortak çalışmaya dayalı özel bir Wiki'ye çevirmenize izin veren kapsamlı görevler alırsınız. Bunlar da size XP kazandırır. Bir dilde XP kazandıkça "lingot" kazanırsınız. Lingot, sanal mağazalarda kullanabileceğiniz sanal paralardır.

Oyunlaştırma Neden Etkilidir?

Günümüzün dijital çağında, insanların dikkatini çekmek en zor işlerden biri olsa da iş sürekliliği için çok önemlidir. Akıllı şirketler, geleneksel stratejiler kullanmak yerine, karmaşayı azaltmak ve katılım ve sadakati artırmak için oyunlaştırma mekanizmalarını kullanıyor.

Oyunlaştırma etkilidir çünkü bir konu etrafında bir hikaye yaratır. Ve hikayeler, içerikle duygusal bir bağ oluşturmaya yardımcı olur. İçeriği bir hikaye olarak sunduğunuzda hatırlaması daha kolaydır. Bildiğiniz masalları düşünün. Kaplumbağa ve tavşanın hikayesini görselleştirmek ve içselleştirmek, bir ders kitabından ve soyut bir kavramdan çok daha kolaydır. Oyunlaştırma, oyuncuyu hikayeye aktif olarak katılmaya davet ederek bir adım daha ileri giderek hikayeyi daha da akılda kalıcı, sürükleyici bir öğrenme deneyimi haline getirir.

TOP
error: İçerik korunuyor !!