Siber Güvenlikte Yapay Zeka

Siber güvenlik dünyası sürekli değişiyor ve siber tehditlerin giderek artan karmaşıklığıyla başa çıkmak için yeni ve yaratıcı yollar gerekiyor.

Yapay zeka, hem heyecan verici avantajlar hem de bazı zorlu engeller sunarak bu tehditlere karşı mücadelede önemli bir silah haline geliyor.

Geleneksel manuel izleme yöntemleri çoğu zaman siber tehditlerin ortaya çıkabileceği boyut ve hıza ayak uyduramıyor. Kuruluşlar yapay zekayı kullanarak ağ günlükleri, kullanıcı davranışı ve sistem olayları gibi çeşitli kaynaklardan gelen büyük miktardaki verileri işleyebilir ve yorumlayabilir; böylece anormallikler ve potansiyel tehditler daha etkili ve zamanında tespit edilebilir.

Yapay Zekanın Siber Ekosistemdeki Rolü

Orta ölçekli bir şirket, ağında çok fazla etkinlik gerçekleştiği için büyük bir trafikle karşı karşıyadır. Bu, müşteriler ile kuruluşun sunucuları arasında günlük olarak çok fazla verinin aktarıldığı anlamına gelir. Aktarılan verilerin bilgisayar korsanlarından korunması gerekir. Siber güvenlik personelinin bazı olası tehditleri tespit etmek için tüm trafiği kontrol etmesi imkansız hale gelebilir. İşte yapay zeka, büyük miktarda veriyi analiz etmemizi sağlar ve siber güvenlik ekiplerinin stratejilerini sürekli değişen ortama uyarlamalarına olanak tanır.

Yapay zeka çeşitli alanlarda birçok avantaj ve uygulama sunar; siber güvenlik de bunlardan biridir. Siber güvenlik, kaynak yoğun çabaların hakim olduğu bir alandır. Günümüzde hızla gelişen siber saldırılar, cihazların ve verilerin hızla çoğalmasıyla yapay zeka ve makine öğrenimi, siber suçlulara ayak uydurmaya, tehdit tespitini otomatikleştirmeye ve geleneksel yazılım odaklı veya manuel tekniklere göre daha etkili bir şekilde yanıt vermeye yardımcı olur.

Yapay Zekanın Siber Güvenliğe Faydaları

Yapay zeka, penetrasyon testinde oyunun kurallarını değiştiren bir araç olma potansiyeline sahiptir; zayıf yönleri tespit etmek için yazılımların ve ağların savunmasını kasıtlı olarak araştırır. Kuruluşlar, kendi teknolojilerini hedef alacak yapay zeka araçları geliştirerek bilgisayar korsanlarının kötü niyetli bir şekilde bu zayıflıkları istismar etmesinden önce zayıf noktalarını daha iyi tespit edebilir.

Bu istihbarata sahip olmak, siber güvenlik kuruluşlarına gelecekteki saldırıları önlemede önemli bir avantaj sağlayacak. İhlallerin meydana gelmeden durdurulması yalnızca bireylerin ve şirketlerin verilerinin korunmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda işletmelerin BT maliyetlerini de azaltacak.

Siber Güvenlikte Yapay Zeka Faydaları

Yapay zeka (AI) neredeyse her sektörü yeniden şekillendiriyor yani, siber güvenlik bir istisna değil. Küresel siber güvenlik pazarının büyüklüğü 2022'de 202,72 milyar ABD doları ve 2023'ten 2030'a kadar %12,3'lük büyüme sağlayacağı tahmin ediliyor.

Siber güvenlik kuruluşları; antivirüs koruması, veri kaybını önleme, dolandırıcılık tespiti, kimlik ve erişim yönetimi, izinsiz giriş tespiti, risk yönetimi ve diğer temel güvenlik alanları gibi daha geleneksel araçlarla birlikte yapay zekaya giderek daha fazla güveniyor.

Muazzam veri kümelerini analiz edebilen ve kalıpları bulabilen yapay zeka doğası nedeniyle, aşağıdaki gibi görevlere benzersiz şekilde uygundur:

Yeni Tehditlerin Tespiti

Yapay zeka, siber tehditleri kötü niyetli etkinlikleri tespit etmek için kullanabilir. Geleneksel yazılım sistemleri, her hafta oluşturulan çok sayıda yeni kötü amaçlı yazılıma ayak uyduramaz; dolayısıyla bu, yapay zekanın gerçekten yardımcı olabileceği bir alandır.

Yapay zeka sistemleri, gelişmiş algoritmalar kullanılarak kötü amaçlı yazılımları tespit edecek, model tanımayı çalıştıracak ve kötü amaçlı yazılım veya fidye yazılımı saldırılarının en küçük davranışlarını bile sisteme girmeden önce tespit edecek şekilde eğitiliyor.

Yapay zeka, siber tehditlerle ilgili makaleleri, haberleri ve çalışmaları tarayarak verileri kendi başına düzenleyen doğal dil işleme ile üstün tahmine dayalı zekaya olanak tanır.

Yapay zeka tabanlı siber güvenlik sistemleri, yalnızca sistemlerinize saldırmak için neyin kullanılabileceğine değil, aynı zamanda sisteminize saldırmak için kullanılması en muhtemel olanı temel alarak hayati önem taşıyan önceliklendirme kararlarını daha iyi formüle etmek için küresel ve sektöre özgü tehlikelere ilişkin en son bilgileri sağlayabilir.

Botlarla Mücadele

Botlar günümüzde internet trafiğinin büyük bir kısmını oluşturuyor ve tehlikeli olabilirler. Çalınan kimlik bilgileriyle hesapların ele geçirilmesinden sahte hesap oluşturmaya ve veri sahtekarlığına kadar botlar gerçek bir tehdit olabilir.

Otomatik tehditlerle yalnızca manuel yanıtlarla mücadele edemezsiniz. Yapay zeka ve makine öğrenimi, web sitesi trafiğinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına ve iyi botlar (arama motoru tarayıcıları gibi), kötü botlar ve insanlar arasında ayrım yapılmasına yardımcı olur.

İhlal Riski Tahmini

Yapay zeka sistemleri, çeşitli sistemlere farklı erişim düzeylerine sahip tüm cihazların, kullanıcıların ve uygulamaların doğru ve ayrıntılı bir kaydı olan BT varlık envanterinin belirlenmesine yardımcı olur.

Artık varlık envanteri ve maruz kalınan tehdit göz önüne alındığında, yapay zeka tabanlı sistemler, nasıl ve nerede saldırıya uğrayacağınızı tahmin edebilir. Böylece kaynakları en çok güvenlik açığı bulunan alanlara göre planlayabilir ve tahsis edebilirsiniz.

Yapay zeka tabanlı analizden elde edilen kuralcı bilgiler, siber dayanıklılığınızı güçlendirmek için kontrolleri ve süreçleri yapılandırmanıza ve iyileştirmenize olanak tanır.

Daha İyi Uç Nokta Koruması

Uzaktan çalışmak için kullanılan cihazların sayısı hızla artıyor ve yapay zeka, tüm bu uç noktaların güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor.

Elbette antivirüs çözümleri ve VPN'ler uzaktan kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımı saldırılarına karşı yardımcı olabilir, ancak genellikle imzalara dayalı olarak çalışırlar. Antivirüs çözümünün güncellenmemesi veya yazılım üreticisi kaynaklı virüs tanımlarının geride kalması endişe verici olabilir. Dolayısıyla yeni bir tür kötü amaçlı yazılım saldırısı meydana gelirse imza koruması buna karşı koruma sağlayamayabilir.

Yapay zeka odaklı uç nokta koruması, tekrarlanan bir eğitim süreci aracılığıyla uç nokta için temel bir davranış temeli oluşturarak farklı bir yaklaşım benimsiyor. Olağandışı bir şey meydana gelirse, AI bunu işaretleyebilir ve harekete geçebilir; bu ister bir teknisyene bildirim göndermek olsun, ister bir fidye yazılımı saldırısından sonra güvenli bir duruma geri dönmek olsun. Bu, imza güncellemelerini beklemek yerine tehditlere karşı proaktif koruma sağlar.

Bilinmeyen Tehditlerin Tespit Edilmesi

Sofistike sosyal mühendislikte kötü amaçlı yazılım saldırılarının artmasıyla birlikte yeni saldırıların sisteme zarar vermesini önlemek için modern çözümlere geçmek zorunlu hale geliyor, saldırganlar sisteme zarar vermek için yeni yöntemler deniyor. Bilinmeyen tehditlerin bir kuruluşun ağ altyapısını bozmasını tespit etmek ve durdurmak için, siber güvenliğe entegre edilen yapay zeka, güvenlik teknolojileri için en iyi kombinasyonlardan biri olduğunu kanıtlıyor.

Yapay Zeka Çok Sayıda Veriyi İşleyebilir

Yapay zeka, normal bir faaliyetmiş gibi maskelenen olası tehditleri tespit etmek için devreye giriyor. Temel olarak büyük hacimli verileri okur ve bunu yapmasına olanak tanıyan otomatik yapısı nedeniyle olası tehditleri tespit etmek için trafiği analiz eder. Trafikte bulunabilecek her türlü tehdidin tespiti ve tanımlanması da yapılabilmektedir.

Yapay Zeka Güvenlik Açığını Daha İyi Yönetebilir

Yapay zeka daha hızlıdır ve siber güvenlik personeline göre sistemlerinizi daha hızlı değerlendirmenize yardımcı olabilir. Bu sayede bilgisayar sistemleri ve iş ağlarındaki zayıf noktaları tespit ederek işletmelerin iş yükünü azaltarak problem çözme yeteneğinizi kat kat artırır ve işletmelerin odaklanmasına yardımcı olur. Bu, güvenlik açıklarını yönetmeyi ve iş sistemlerini zamanında güvence altına almayı mümkün kılar.

Siber Güvenlikte Yapay Zekanın Dezavantajları

Her şeyde olduğu gibi yapay zekayı bu alanda kullanmanın da bazı dezavantajları var. Bir yapay zeka sistemi oluşturmak ve sürdürmek için kuruluşların önemli ölçüde daha fazla kaynağa ve finansal yatırıma ihtiyacı vardır.

Ayrıca yapay zeka sistemleri, veri kümeleri kullanılarak eğitildiğinden, birçok farklı kötü amaçlı yazılım kodu, kötü amaçlı olmayan kod ve anormallik kümesini edinmeniz gerekir. Tüm bu veri setlerinin elde edilmesi zaman alıcıdır ve çoğu kuruluşun karşılayamayacağı yatırımlar gerektirir.

Çok büyük miktarda veri ve olay olmadan yapay zeka sistemleri yanlış sonuçlar ve/veya hatalı pozitif sonuçlar verebilir. Güvenilmez kaynaklardan yanlış veri almak geri tepebilir.

Bir diğer büyük dezavantaj ise siber suçluların, kötü amaçlı yazılımlarını analiz etmek ve daha gelişmiş saldırılar başlatmak için yapay zekayı kullanabilmesidir.

Yapay Zekanın Kötüye Kullanımı

Şirket içi ve üçüncü taraf yapay zekadan günlük olarak toplanan veriler katlanarak artıyor. Siber analistlerin tehditlerin karmaşıklığını izlemesi giderek zorlaşıyor. Daha sık görülen veri ihlallerinin de gösterdiği gibi bu büyük veri havuzları siber suçlular için son derece aranan hedeflerdir.

Yapay zeka, siber güvenlik uzmanları tarafından, sürekli olarak kötü niyetli faaliyetlere karşı tetikte olmak yerine, siber güvenlikle ilgili en iyi uygulamaları güçlendirmek ve saldırı yüzeyini en aza indirmek için kullanılabilir.

Öte yandan, siber suçlular aynı yapay zeka sistemlerinden kötü niyetli amaçlarla yararlanabilirler.

Siber Güvenlikte Yapay Zekanın Geleceği

Yapay zeka, BT güvenlik ekiplerinin performansını artırmak için sahip olunması gereken bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar artık kurumsal düzeyde bir saldırı yüzeyini yeterince güvenli hale getirecek şekilde ölçeklenemiyor ve yapay zeka, güvenlik profesyonellerinin ihlal riskini en aza indirmek ve güvenlik duruşunu geliştirmek için kullanabileceği çok sayıda ihtiyaç duyulan analiz ve tehditi tanımlamayı sağlıyor.

Üstelik yapay zeka, risklerin keşfedilmesine ve önceliklendirilmesine, olaylara doğrudan müdahale edilmesine ve kötü amaçlı yazılım saldırılarının ortaya çıkmadan önce tespit edilmesine yardımcı oluyor.

Dolayısıyla potansiyel olumsuzluklara rağmen yapay zeka, siber güvenliği ileriye taşıyacak ve kuruluşların daha sağlam bir güvenlik duruşu oluşturmasına yardımcı olacaktır.

Bir kuruluşun ağını güvence altına almanın anahtarı güvenlik açığı yönetimidir. Ortalama bir şirketin her gün pek çok tehditle karşı karşıya kalması gerekir ve her türlü zarardan korunmak için öncelikle bunları tespit etmesi, ardından türünü belirlemesi ve tümünü engelleyecek gerekli karşı önlemleri alması gerekir.

Gelecekte yapay sinir ağları yardımıyla kalıpların zamanla öğrenilmesiyle bir organizasyonun veya sistemin güvenliği artırılabilecek. Temel olarak benzer bir özelliği takip eden potansiyel tehditleri aradığında tespit edilen tehditler yeterince erken engellenmiş olur. Yapay zeka teknolojisi, siber güvenlikle birlikte uygulandığında, yapay zekanın çeşitli durumlar yoluyla öğrenmeye devam etmesi nedeniyle bilgisayar korsanlarının bir şeyi hacklemesini zorlaştırır; bu da sistem bulunduğu aşama boyunca gelişmeye devam ettikçe onların zekasını yenmelerini zorlaştırır.

TOP
error: İçerik korunuyor !!