Uzay Çöpleri Kontrolden Çıkıyor
Uzayda o kadar çok makine uçuyor ki gökbilimciler, bunların ışık kirliliğinin yakında diğer galaksileri karasal teleskoplarla incelemeyi imkansız hale getireceğinden endişeleniyorlar.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Dünya'nın yörüngesinde hiçbir işe yaramayan, boyutu bir santimetrenin üzerinde yaklaşık 900.000 nesnenin bulunduğunu tahmin ediyor. BM'ye göre bu durum, gelecekteki misyonları ve hatta karasal iletişimi tehlikeye atıyor.
Uzayı Kirletiyoruz
Uzay çağının başladığı 1957'den bu yana tonlarca roket, uzay gemisi ve uydu uzaya fırlatıldı. Başlangıçta hiç kimse kullanım ömürlerinin sonunda onlarla ne yapılacağını öngöremedi. Kimse bu kadar endişelenmedi; sonuçta uzay büyük bir yer. Ancak yuvarlanan döküntü miktarı ve toplam kütlesi son altmış yılda istikrarlı bir şekilde arttı. Ordular, uzay ajansları ve özel operatörler; casusluk ve navigasyon, bilimsel görevler, iletişim, internet ve daha fazlası için yüzlerce ve binlerce uyduyu fırlattı. Dünyanın yörüngesi bir zamanlar olduğu gibi boş değil.
Artık gezegenin çevresinde 8.000 tondan fazla uzay çöpü var; kullanılmış roket parçaları, ölü uydular ve donanım parçalarının bir karışımı…
Uzay Çöpü Nedir?
Uzay çöpü, insanların uzayda bıraktığı ve dolayısıyla Dünya'dan kaynaklanan her türlü enkaz parçasını kapsar. Uzay çöpü, hareketsiz bir uydu kadar büyük, bir araba boyutuna benzer büyüklükte veya bir boya tanesi kadar küçük olabilir. Asıl tehlike, bu nesnelerin saatte 28.000 kilometreden fazla hareket etme hızıdır ve bu da onları gerçek mermilere dönüştürür. Uzay çöpü aynı zamanda bir roketin havalandığında geride bıraktığı veya ana üsse dönemeyen enkaz veya çeşitli malzemeleri de ifade edebilir.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yörüngede boyutları 1 ile 10 cm arasında değişen yaklaşık 900.000, 10 cm'den büyük yaklaşık 34.000 nesne bulunduğunu söylüyor.
Uzay Çöpleri Artıyor
İnsanlar uzayın geniş ve boş olduğunu düşünüyor ancak Dünya'ya yakın ortam kalabalıklaşmaya başlıyor. Önümüzdeki on yılda hükümetler, SpaceX ve Blue Origin gibi özel şirketler tarafından 100'e yakın ay görevi planlanıyor.
Dünya'ya yakın yörünge, Dünya ile Ay arasındaki boşluktan bile daha sıkışık. Fırlatılan uyduların çoğu, gelişmekte olan ülkelere internet sağlamak veya Dünya'daki tarımı ve iklimi izlemek için kullanılıyor. SpaceX gibi şirketler fırlatma maliyetlerini önemli ölçüde düşürerek bu faaliyet dalgasına yön veriyor.
Şu anda Dünya'nın yörüngesinde yaklaşık 2.000 aktif uydu bulunurken, aynı zamanda uzayda dolaşan 3.000 ölü uydu da var.
Uzay Çöpü Bir Sorun Haline Geldi
Tüm uzay çöpleri Dünya'dan nesneler fırlatmamızın sonucudur ve atmosfere yeniden girene kadar yörüngede kalır.
Birkaç yüz kilometrelik daha düşük yörüngelerdeki bazı nesneler hızla geri dönebilir. Genellikle birkaç yıl sonra atmosfere yeniden girerler ve çoğunlukla yanarak yere ulaşamazlar. Ancak iletişim ve hava durumu uydularının genellikle sabit yörüngelere yerleştirildiği 36.000 kilometre gibi daha yüksek irtifalarda bırakılan enkaz veya uydular, yüzlerce hatta binlerce yıl boyunca Dünya'nın etrafında dönmeye devam edebilir.
Bazı uzay çöpleri çarpışmalardan veya yörüngedeki anti-uydu testlerinden kaynaklanmaktadır. İki uydu çarpıştığında binlerce yeni parçaya ayrılarak birçok yeni enkaz oluşturabilirler. Bu nadir görülen bir durum ancak ABD, Çin ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu birçok ülke kendi uydularını havaya uçurmak için füzeler kullandı. Bu binlerce yeni tehlikeli enkaz parçası yaratıyor.
İnsanlar Ay'da, 50'den fazla inişten kaynaklanan roket iticileri gibi uzay aracı kalıntıları, yaklaşık 100 torba insan atığı ve golf topları ve botlar, astronotlar tarafından atılan eldiven, İngiliz anahtarı ve diş fırçası gibi çeşitli nesneler de dahil olmak üzere çok fazla çöp bıraktı. Ayrıca boya lekeleri gibi küçük döküntü parçaları da bulunuyor. Bu da çöpümüzün yaklaşık 200 tonuna denk geliyor.
10 cm'den büyük yaklaşık 23.000 nesne ve 1 mm'den büyük yaklaşık 100 milyon parça döküntü var. Küçük hurda parçaları büyük bir sorun gibi görünmeyebilir, ancak bunlar bir kurşundan 10 kat daha hızlılar. 24.140 km/saat hızla hareket ediyorlar. Bu hızda, en ufak bir boya lekesi bile uzay giysisini delebilir veya hassas bir elektronik parçayı tahrip edebilir.
1978'de NASA bilim adamı Donald Kessler, yörüngedeki enkaz parçaları arasındaki çarpışmaların daha fazla enkaz oluşturduğu ve enkaz miktarının katlanarak arttığı ve potansiyel olarak Dünya'ya yakın yörüngeyi kullanılamaz hale getirdiği bir senaryodan bahsetti. Uzmanlar buna " Kessler Sendromu " adını verdi.
Uzay Çöplerinin Riskleri Nelerdir?
Neyse ki şu anda uzay çöpü büyük bir risk oluşturmuyor. Oluşturduğu en büyük tehlike yörüngedeki diğer uydular içindir.
Uyduların; vurulmamalarını ve potansiyel olarak hasar görmemelerini veya yok edilmemelerini sağlamak için, gelen tüm bu uzay çöplerinin önünden çekilmeleri gerekiyor.
Astronotların yaşadığı Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) dahil olmak üzere, her yıl tüm uydularda yüzlerce çarpışma önleme manevrası gerçekleştiriliyor. Ve konu Dünya'nın yörüngesinin ötesini keşfetmeye geldiğinde, sınırlı miktardaki uzay çöplerinin hiçbiri sorun teşkil etmiyor.
Ancak en büyük tehlikeyi oluşturanlar küçük parçalardır. Boya pulları ve katılaşmış antifriz damlacıkları gibi mikro meteoritler, aktif uydulardaki güneş panellerine zarar verebilir. Diğer tehlikeli kalıntılar arasında uzayda yüzen ve son derece yanıcı olan katı yakıt kalıntıları yer alıyor. Patladıkları takdirde hasara yol açabilir ve kirleticileri atmosfere dağıtabilirler.
Uzay Çöpleri Temizlenebilir Mi?
Amerikan uzay ajansı NASA, Dünya'dan 600 kilometre veya daha yakın yörüngelerdeki enkazların birkaç yıl içinde gezegene geri düşeceğini söylüyor. Ancak 1000 kilometrenin üzerindeki uzay çöplerinin bir asır veya daha uzun bir süre boyunca dönmeye devam etmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler, tüm şirketlerin, görevlerinin sona ermesinden sonraki 25 yıl içinde uydularını yörüngeden çıkarmalarını istiyor. Ancak bunu uygulamak zor çünkü uydular başarısız olabilir (ve sıklıkla başarısız olur). Bu sorunun üstesinden gelmek için dünya çapında birçok şirket yeni çözümler geliştirdi.
Bunlar arasında ölü uyduların yörüngeden çıkarılması ve yanacakları atmosfere geri sürüklenmesi de yer alıyor. Bunu yapabilmemizin yolları arasında bir uyduyu yakalamak için zıpkın kullanmak, onu devasa bir ağda yakalamak, onu yakalamak için mıknatıslar kullanmak, hatta uyduyu ısıtmak için lazerleri ateşleyip atmosferik direncini artırarak yörüngeden düşmesini sağlamak yer alıyor. Japonya'daki Tohoku Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bir uydunun enkaz üzerine bir parçacık ışınını ateşleyerek onların yavaşlamasına, yörüngelerinin düşmesine ve Dünya atmosferine girmesine neden olduğu temassız bir yörüngeden çıkarma çözümü tasarlıyorlar.
Ancak bu yöntemler yalnızca Dünya yörüngesindeki büyük uydular için kullanışlıdır. Boya ve metal parçaları gibi daha küçük döküntü parçalarını toplamamızın gerçekten bir yolu yok. Sadece onların doğal olarak Dünya atmosferine yeniden girmelerini beklememiz gerekiyor.
Bazı Rus uyduları, Dünya'ya dönmeleri halinde tehlikeli kirlenmeye neden olabilecek radyoaktif madde içeren nükleer piller içeriyor. Her durumda, yeniden giriş ısısı bu uzay enkazının çoğunu Dünya'ya ulaşmadan önce yok eder. Nadir durumlarda, daha büyük parçalar yüzeye ulaşmış ve ciddi hasara neden olmuştur.
Uzay Çöpleri Gelecek İçin Tehlikeli Mi?
Pekâlâ olabilir. Birçok şirket, interneti Dünya'ya ışınlayacak, mega takımyıldızlar adı verilen geniş yeni uydu grupları planlıyor. Aralarında SpaceX ve Amazon'un da bulunduğu bu şirketler, küresel uydu internet kapsamına ulaşmak için binlerce uyduyu fırlatmayı tasarlıyor. Başarılı olursa yörüngede 50.000 uydu daha olabilir. Bu aynı zamanda çok daha fazla çarpışmadan kaçınma manevrasının yapılması gerekeceği anlamına da geliyor.
Uyduların artık aktif olmadıklarında makul bir süre içinde yörüngeden çıkarıldıklarından emin olarak gelecekte uzay çöpü sorununu azaltabiliriz.
Dünyanın yörüngesi gezegenimizi incelememize, iletişim göndermemize ve daha pek çok şeye olanak tanır. Gelecek nesillerin de faydalarından yararlanabilmesini sağlamak için onu sürdürülebilir bir şekilde kullanmamız önemlidir.
Uzay çöpünü minimumda tutmak ve gelecekteki keşifler için alçak Dünya yörüngesini etkili bir şekilde kullanmamıza izin vermek için hem mevcut uzay enkazını ortadan kaldırmak hem de gelecekte enkaz oluşmasını önlemek için birden fazla cephede uyumlu, işbirlikçi çabalara ihtiyacımız var.
Uzay enkazı tehlikeler yaratırken, uzay enkazının hafifletilmesi akıllı girişimcilere bir fırsat sunuyor.