Yapay Zeka (AI) İnsanların Yerini Alacak Mı?

Robotların ayaklanması, birçok distopik kurgu için popüler bir olay örgüsü olmuştur.

Beyaz perdede yapay zeka (AI) güdümlü robotların insan ırkını yavaşça, emin adımlarla ve acımasızca ele geçirdiğine hepimiz tanık olduk. Robert Downey Jr'ın Iron Man, Arnold Schwarzenegger'in Terminator, Will Smith'in I, Robot, Tom Cruise'un Oblivion ve Edge of Tomorrow gibi filmleri bize er ya da geç insanların yapay zekaya bağımlılığının artacağına işaret ediyor. Ancak filmlerde insan ırkı her zaman kazanır. Ancak gerçek hayatta gerçekleşirse, AI'nın ayaklanmasının sonucu ne olur emin değiliz.

Stephen Hawking gibi isimler ise şimdiden dünyayı, robotların ve akıllı makinelerin belirli bir noktanın ötesinde gelişmesinin insanlığın sonuna işaret edebileceği konusunda uyarıyor.

AI kalıcı olarak tüm insanların yerini alacak ve makine güdümlü bir kıyamet yaratacak mı? Geleceği tahmin edemiyoruz ancak yapay zeka konusuna gelince, neden birden bire işsiz kalacağımızı veya yaşamak için başka bir gezegene ihtiyaç duyacağımızı düşünüyoruz?

Yapay Zekanın En Güncel Kullanımı: COVID-19 ve AI

Yapay zeka, ön saflarda olanların COVID-19 ile savaşma çabalarına yardımcı olmada hayati bir role sahip.

COVID-19'un insan teması veya maruz kalan yüzeyler yoluyla kolay bulaşması göz önüne alındığında, robotların ve yapay zekanın kullanılması, insan temasını azaltarak ön saflardaki sağlık çalışanlarını, idari personeli ve halkı koruyarak koronavirüs bulaşma potansiyelini büyük ölçüde azaltmaya yardımcı oluyor.

AI, hastalık kümelerinin tanımlanmasında, vakaların izlenmesinde, gelecekteki salgınların tahmin edilmesinde, ölüm riski, COVID-19 teşhisinde, kaynak tahsisi ile hastalık yönetiminde ve hastalık eğilimini incelemek için model tanımada başarıyla kullanılıyor.

Daha önce insanoğlu, bir patojene karşı aşı geliştirme yarışına hiç tanık olmamıştı. Keşif hızı, yapay zekanın gücünden yararlanılarak hızlandı ve 8 ay gibi kısa bir sürede ilk sonuçlar alındı.

Analistler, robotların işlerinde birçok insanın yerini alacağını ve koronavirüs salgınının süreci hızlandırdığını söylüyor.

Yapay Zeka - İnsan Zekası (AI - HI)

Bugün birçok yapay zeka tabanlı uygulama, insanlara kıyasla hızlı yürütme hızına, daha yüksek operasyonel yeteneklere, akıllı çalışma yeteneğine ve karar vermede daha iyi doğruluğa sahiptir.

İnsan zekasının uyarlanabilir öğrenme ve kişisel deneyim yoluyla olduğunu biliyoruz, önceden beslenmiş verilere bağlı değildir. Ancak AI, önceden beslenmiş veriler gerektirir!

Yapay zekanın şu anda yaptığı her şey makineye programlanmıştır, yani sahip olduğu veya bilincine sahip olduğu kodun dışında kendisi düşünemez. Bu, yapay zekanın yapabileceklerinin gerçek bir sınırıdır, çünkü belirlenmiş talimatlardan sapamaz veya kendi başına bir plan yaratamaz.

Makine öğrenimi, size bir sistemi optimize etmenin veya bir görevi yapmanın en iyi yolunu gösterebileceğinden yaratıcıdır. Bunun nedeni, AI teknolojisinin türev olmasıdır. Bir durumun kendisini düşünemez; ona önceden programlanmış bir şey vermelisiniz.

Makine öğrenimi yapabilen bir yapay zekaya boş bir kağıt parçası, bir kalem ve kağıt verdiğinizi ve ondan bir şeyler çizmesini istediğinizi düşünün. Ne çizeceğini veya yazacağını bilemez ve hiçbir şey üretemezdi.

Bununla birlikte, kopyalamasını istediğiniz şeyin bir çizimini verin, bunu yapabilir ve hassas hareket nedeniyle muhtemelen daha ayrıntılı olarak yapabilir. İşte o zaman makine öğrenimi devreye girer ve diğer ilgili parçaların benzerliklerine bakarak onu nasıl daha iyi hale getireceğini öğrenebilir. Ancak bir insanı bir yapay zekanın önüne koyup bu insanın ne düşündüğünü beden dili veya konuşma dili ile okumasını isterseniz, bunu yapamaz. İnsanlar bunu duygusal zeka yoluyla doğal olarak yapabilirler. AI'nın duyguları yoktur… Şimdilik…

İnsan Zekası Sonsuzdur!

İnsan zekası çok yönlüdür. Problem çözme, akıl yürütme, örüntü tanıma, yaratıcılık, öğrenme, dil, planlama, sezgi ve bilgiyi uygulama gibi birçok yeteneği bünyesinde barındırır. Yapay zekanın insan zekasına ulaşması için tüm bu alanlarda başarılı olması gerekiyor.

Yapay zekanın, insan zekasına eşit olması gerekiyorsa, gelişmiş teknolojilerin farklı insan zekası türlerini işleyebilmesi gerekir.

Derin öğrenme (deep learning), insan refleksif ve sinir sistemi olan beyne benzer sinir ağları kavramı üzerinde çalışır. Makinelere ve robotlara gerçek dünya senaryolarında zeka ve bilgiyi uygulamaları öğretilir.

Öğrenme ilerledikçe bir gün yapay zeka, zihinlerimizin frekansına uyacak bir yol bulabilir. Ancak şu anda HI, AI tarafından yeri doldurulamaz.

Makineler Dünyayı Değiştirecek Mi?

Başlangıcından bu yana, robotlar belirli görevlerde insanların yerini alacak şekilde tasarlandı ve teknolojideki ilerlemelerle birlikte, mevcut işlerin çoğunda bizden daha iyi performans gösterebiliyorlar. Ancak bu, gelecekte insanların işe yaramaz yaratıklar rolüne düşeceği veya hatta robotların egemenliği nedeniyle bir tür olarak yok olacağı anlamına gelmez.

Bir makinenin insanın tamamen yerini alması neredeyse imkansız görünüyor. İnsan ustalığı olmadan yapılamayacak çok çeşitli işler var. Örneğin; müşteri hizmetleri hattındaki makineden ne kadar memnunsunuz? Yapay zeka, bir insanın yapabildiği şekilde tam anlamıyla etkileşime girebilen, devreye girebilen, düşünebilen, uyarlayabilen ve tepki verebilen makineler geliştirme noktasına evrilmediği sürece, bu tür akıllı makinelerin insan kaynağının yerini tamamen alması mümkün değildir.

Bununla birlikte, bir robot kullanımının aslında bir insana kıyasla çok daha verimli olabileceği hiçbir tartışma yoktur. İster montaj hatlarında ister ilk müdahale durumlarında olsun, makineler verimliliği artırırken süreci otomatikleştirmede kesinlikle çok yardımcı olabilir. Ancak böyle bir teknolojinin kullanımını kontrol eden, işleten ve yönlendirenin insani zarafettir.

Yapılacak en iyi şey; insan ve zeki makinelerin karışımı olan bir işgücüdür. İnsan ve robot arasındaki etkileşimin kullanılmasıyla gelecekteki iş yükü çok daha verimli ve hassas bir şekilde ele alınabilir. Zaten şuan her zamankinden daha yakın birlikte çalışacak insan ve robot gerçeğine doğru gidiyoruz.

Makinelerin kullanımı, varlığımızı daha akıllı ve daha güvenli hale getirmeye hizmet edebiliyorsa, bu tür makinelerin iş hayatında kullanımında sakınca olmamalı.

Rasyonel olarak karar verme, duygular, insiyatif kullanma, yargılama gibi yönler yapay zeka tarafından asla taklit edilemez. Makinelerin "sağduyu" yu işlemesi gereken bir sonraki aşamaya ihtiyacı var. Bu evrim yıllar alacaktır İşte bu, insanın ayrıcalığı olarak düşünülebilir.

Sonuç

Teknolojinin, gelişiminde ikili bir role sahip olduğu kanıtlanmıştır: Biri bizi değiştirmeyi, diğeri bizi yükseltmeyi amaçlar. Bu iki dengeleyici faktör muhtemelen gelecekteki yenilikleri karakterize etmeye ve insanlığın ilerlemesi için bir anahtar olmaya devam edecek.

Robotik teknolojinin günlük yaşamın çeşitli alanlarında insanlığa çok şey kattığına şüphe yok. Yapay zekanın kullanılması, önümüzdeki yıllarda kesinlikle insanlık için hayatı daha da kolaylaştıracak ve hatta insanları becerilerini geliştirmeye zorlayacak olsa da bu tür makinelerin insan kaynağının yerini tamamen alması belki de asla mümkün olmayacaktır. Makinelerin yaratıcısı olan insanlık, bu teknolojinin kullanımını her zaman yönetmek, işletmek ve kontrol etmekten sorumlu olacak. İnsan etkileşimi ve insan girdisi, bu tür makineler nedeniyle asla modası geçmiş olmayacak.

Teknolojik yenilikler nedeniyle mevcut işlerimizin modası geçmiş olacağından korkmak mantıklıdır, ancak robotik ve yapay zeka alanındaki gelişmeler, önünde sonunda teknolojideki gelişmelerle dengelenecek. İnsan ve bilgisayar işgücünün bir karışımı, tüm süreçleri daha verimli hale getirecek.

TOP
error: İçerik korunuyor !!